RAN Business Ontmoet 2017 zonnig van start in de Nijmeegse binnenstad

Gepubliceerd op: 05 april 2017 | Artikel uit Arnhem Business editie 03 - 2017 & Nijmegen Business editie 03 - 2017

“Ondernemers zijn essentieel voor de stad. Zij zorgen voor levendigheid en werk.” Met die woorden ontvangt wethouder Jan Zoetelief de bezoekers van de vijfde RAN Business Ontmoet bijeenkomst in het stadhuis van Nijmegen. Ruim 120 ondernemers uit Arnhem en Nijmegen kwamen op 28 maart bij elkaar om te verbinden én te leren over de geschiedenis van de Nijmeegse binnenstad.

Wethouder Werk en Inkomen Jan Zoetelief erkent dat er een goede en gezonde rivaliteit tussen Arnhem en Nijmegen bestaat, zeker als het gaat om voetbal. Hij verwijst naar de derby tussen N.E.C. en Vitesse die op zondag 2 april gespeeld werd. Verbinding tussen de ondernemers in de regio Arnhem-Nijmegen ziet hij als een oplossing om op de landelijke lijst te komen met regio’s die van economisch belang zijn. “De crisis hebben wij overleefd, maar we zijn er nog lang niet. De gemeenten Arnhem, Nijmegen, Overbetuwe en Lingewaard zullen meer interactie met hun ondernemers moeten aangaan om meer werkgelegenheid te creëren.”

Stadswandeling

Van rivaliteit is weinig te merken wanneer de stadswandeling begint. In groepen trekken de ondernemers, begeleid door gidsen van Stichting Gilde Nijmegen, langs historische bezienswaardigheden in het centrum. “Als oudste stad van Nederland heeft Nijmegen veel locaties die betrekking hebben op de oudheid. Leuk voor buitenlandse toeristen, maar voor ons is het interessanter om te zien wat de impact is geweest van de oorlog en hoe de wederopbouw smoel gaf aan onze stad”, legt gids Martin Klomp aan zijn groep uit. Hij neemt de gasten mee langs het Vlaams Arsenaal en bespreekt de unieke gevels van het Regionaal Archief, bibliotheek De Mariënburg en de nieuwe Stadswinkel. De Romeinse geschiedenis komt naar voren als Klomp stilstaat bij de schuine pilaar voor het Valkhofmuseum. Tot slot is het Valkhofpark een aangename afsluiting van de wandeling met een unieke inkijk in de Sint Nicolaaskapel, waar bijna tien eeuwen aan Nijmeegse geschiedenis wordt ervaren.

RAN Business OntmoetDuistere praktijken

Eenmaal terug op het stadhuis is het tijd om te genieten van een welverdiend drankje. Gilde Nijmegen heeft nog wel een ‘toetje’ achter de hand: voor wie wil is er een rondleiding door de kelders van het stadhuis. Het blijkt echter een tweede hoofdgerecht van de bijeenkomst, gezien de rijke verhalen over Aeneas dat met imposante wandtapijten in de Burgerzaal wordt uitgebeeld. Vroeger kon je maar beter op het rechte pad blijven, zo maakt Gilde Nijmegen duidelijk. In de Schepenhal vond de rechtspraak plaats waarna de veroordeelden afgevoerd werden naar de kelders die grenzen aan de Burchtstraat. Een levendige beschrijving van de martelingen die hier plaatsvonden, maken de gruwelijkheden duidelijk die misdadigers moesten doorstaan.

De aansluitende netwerkbijeenkomst geeft de gasten mogelijkheid tot bijkomen van de heftige verhalen uit de kelders. Onder het genot van een drankje en een hapje genieten de gasten nog na van de nieuwe ontmoetingen die zijn ontstaan op het stadhuis én in de straten van het centrum.

RAN Business Ontmoet

 

Al doende verbindt men

Word lid van RAN Business Ontmoet

Levendigheid en activiteit zijn belangrijke elementen van de RAN Business Ontmoet bijeenkomsten. Het concept is al eerder beproefd in, onder andere, Burger’s Zoo en Sportcentrum Papendal. Het blijkt een blijvend succes. 

Wil je dit jaar ook onze RAN Business Ontmoet evenementen bijwonen? In juni verwelkomt de gemeente Lingewaard ons bij het historische Fort Pannerden. In september en december vinden evenementen 3 en 4 plaats. Meld je aan via www.ran-business.nl

Het evenement op 28 maart werd mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente NijmegenHolland Casino NijmegenOlde Bijvank

Waarschijnlijk vind je onderstaande artikelen ook interessant