RAN Business Ontmoet: Op avontuur in Koninklijke Burgers’ Zoo

Gepubliceerd op: 21 september 2016

‘Ondernemersland is soms net een jungle’, een typerende uitspraak van een ondernemer op een wel heel passende locatie. Eind september bezochten we met 140 leden van RAN Business Ontmoet, Koninklijke Burgers’ Zoo in Arnhem. Opnieuw hebben we de verbinding gelegd tussen Arnhem en Nijmegen op een informele en toegankelijke manier. Als dieren elkaar net leren kennen, snuffelen ze eerst voorzichtig aan elkaar. Bij de derde bijeenkomst, georganiseerd in ‘ons dierenrijk’, was duidelijk te zien dat we al een fase verder zijn en dat saamhorigheid de boventoon voert.

Regio Arnhem Nijmegen Business Ontmoet Netwerken Burgers Zoo

Lef

Honderd jaar geleden opende Faisanterie Buitenlust haar deuren, de voorloper van het huidige moderne dierenpark. Het vogelpark van toen is inmiddels uitgegroeid tot een belevingspark voor jong en oud waar dieren comfortabel vertoeven in hun natuurlijk vormgegeven dierenverblijven. Koninklijke Burgers’ Zoo baart telkens opzien door haar gedurfde vernieuwingen. Opnieuw staat het park voor een haute nouveauté. De historische vogelverblijven maken plaats voor het grootste overdekte Mangrove van de wereld. Manager Techniek Frank Simon van het dierenpark brandt los: “Al jaren steunen wij reservaat Shipstern in Belize in Midden-Amerika. Het wilde idee ontstond om een soortgelijke mangrove te creëren in ons dierenpark. Een uitdaging, want het park is altijd een familiebedrijf gebleven zonder enige subsidie. Zodra het financiële plan inzichtelijk was, hebben we een ambitiedocument opgesteld en onze plannen concreet gemaakt. Inmiddels zijn we begonnen met de sloop van de vogelverblijven. In de zomer van 2017 opent de Mangrove die onderdak geeft aan zeekoeien, vlinders en vogels.”

Regio Arnhem Nijmegen Business Ontmoet Netwerken Burgers Zoo

'Zo ontspannen zagen we de ondernemers nog nooit'

Rondleidingen

Zeekoeien zijn de duurste dieren in onderhoud voor het dierenpark vanwege de grote hoeveelheid andijvie, brood en wortels die ze dagelijks eten. Een wetenswaardigheid die de gids tijdens de rondleiding ons ingefluisterd heeft. De ondernemers zijn na de boeiende presentatie over het megaproject Mangrove in groepen opgedeeld en rondgeleid door de Bush en Ocean. Het thema was ‘Mimicri’, wat inhoudt dat veel technieken uit de natuur worden nagebootst in ons leven. Men zoekt oplossingen uit de natuur voor problemen uit onze dagelijkse praktijk. Zo creëerde Leonardo da Vinci zijn eerste vliegmobiel door bestudering van de vliegtechniek van de vleugels van een vogel. We lopen door de tropische Bush, die toch aangenaam van temperatuur aanvoelt door de verkoelende waterval. Contact in deze geweldige omgeving is snel gemaakt. De aannemer in onze groep raakt getriggerd door de ‘Gekkotape’. Met een A4’tje van deze tape kun je 300 kg vastmaken én daarna weer hergebruiken. Een innovatie gebaseerd op het elektrisch magnetisch veld dat ontstaat door de lamelachtige voetzolen van de Gekko waarmee hij zich ‘vastplakt’ op muren.

Regio Arnhem Nijmegen Business Ontmoet Netwerken Burgers Zoo

Levende schilderijen

In de Ocean staan we lange tijd voor een donker aquarium: “Hierin zwemmen lantaarnvissen”. Niets zo eigenwijs als een ondernemer: “Weet je zeker dat er lantaarnvissen zwemmen…?” Het blijft donker. Afwachten is geen optie, het licht van de mobiele telefoon gaat aan. Helaas, daardoor komen ze juist niet tevoorschijn. We lopen verder naar het imposante haaienverblijf. Deze dieren slapen nooit, maar glijden zo nu en dan even weg. “Dat zou een handige eigenschap voor een drukke ondernemer zijn”, aldus het gezelschap. De laatste stop is de bak vol koraal, hier komen de ondernemers volledig tot rust.  De aansluitende netwerkborrel die om 18.00 uur begint heeft een grote aantrekkingskracht. Maar deze keer mag het ook wel een paar minuten later zijn. Iedereen wil nog even genieten van het rustgevende gezwem van de juweeltjes in het water.

Volgende bijeenkomst is op 14 december bij het spiksplinternieuwe Van der Valk Hotel in Lent. Meld je aan!

Word lid!

Wil jij op een ontspannende manier in contact komen met ondernemers uit de regio Arnhem - Nijmegen? Word dan lid van RAN Business Ontmoet. Met een bedrijfslidmaatschap mag je met 4 collega’s komen en met een persoonlijk lidmaatschap kom je op persoonlijke titiel. De eerstvolgende bijeenkomst is op 14 december bij het spiksplinternieuwe Van der Valk Hotel in Lent. Aanmelden kan via www.ran-business.nl.

 

 

Regio Arnhem Nijmegen Business Ontmoet Netwerken Burgers Zoo

 

Arnhem Nijmegen Business Ontmoet Netwerken

Waarschijnlijk vind je onderstaande artikelen ook interessant