Rondje Nijmegen met N.E.C.-trainer Peter Hyballa: ‘Ik voel dat de Nijmegenaren veel passie hebben, net zoals ik’

Gepubliceerd op: 01 mei 2017 | Artikel uit Nijmegen Business editie 03-2017

Waar dineert de Nijmeegse ondernemer, in welke auto rijdt hij, waar koopt hij zijn kleding? In de nieuwe rubriek Rondje Nijmegen nemen we, samen met een prominente Nijmegenaar, een kijkje bij diverse hotspots in de stad. We trappen af met (inmiddels oud) N.E.C.-trainer Peter Hyballa.

Uitdaging N.E.C. 

Het rondje door Nijmegen start vandaag bij - waar kan het ook anders - het Goffertstadion. Deze plek is sinds mei 2016 de ‘thuisbasis’ van de half-Duitse/half-Nederlandse voetbaltrainer Peter Hyballa. Hoe is hij bij N.E.C. terechtgekomen? “Ik was trainer van de A-jeugd bij Leverkusen, maar ik wilde iets anders. Het liefst in Nederland, Duitsland of België, omdat ik Nederlands spreek. Uiteindelijk werd dat N.E.C.. Ik houd van zulke volksclubs: er zijn veel meningen, het is af en toe rommelig. En de grootste uitdaging is dat N.E.C. niet veel geld heeft. Je moet het echt doen met veel jonge, onbekende spelers. De trainerspositie is daarom heel belangrijk.” 

Stoere Range Rover 

Natuurlijk toeren we vandaag geheel in stijl door de stad. Van Zuijlen Auto’s, importeur van exclusieve jong gebruikte auto’s, heeft gezorgd voor een prachtige Range Rover Sport. Tom van Zuijlen vertelt: “Het is een bijzonder model uit 2016 met een 6-cilinderdieselmotor. Een stoere auto, die goed bij de voetballerij past.” Peter is onder de indruk van de Range Rover: “Echt een te gekke auto!”. Na wat foto’s is het tijd om de auto uit te proberen. 

‘Als je voetbaltrainer bent, ben je ook manager’ 

Anders dan anderen

In het restaurant van Holland Casino staat een luxe driegangenlunch klaar. Onder het genot hiervan vragen we Peter naar zijn ervaringen bij N.E.C. tot nu toe. “N.E.C. is een hele leuke club. De supporters houden van de club, maar laten zich ook zeker horen als het niet goed gaat. Die passie heb ik zelf ook. Daardoor is mijn manier van trainen misschien een beetje anders dan anderen. Er is altijd vuur in de training. Ik schreeuw ook, zowel positief als negatief. Dat was natuurlijk eerst een cultuurshock voor de spelers, maar inmiddels kennen ze me wel. We trainen hard en de jongens moeten echt luisteren. Daarin ben ik ook wel ouderwets: met ‘ja maar’ heb ik niks. Jonge mensen zijn zelfbewust en hebben een mening. Dat vind ik oké, maar ze moeten wel meegaan met mijn ideeën en filosofie.”

Rondje Nijmegen met N.E.C.-trainer Peter Hyballa

Work-out

De volgende tussenstop is The Gym Society, een boutique gym aan het Hertogplein 6. Het concept richt zich onder andere op drukke ondernemers en professionals. De ondernemer hierachter is Frank Polman, die eerder de Amerikaanse franchiseformule Curves naar Nederland haalde. Personal coaching wordt hier gecombineerd met hoogwaardige apparatuur. In minder dan 45 minuten doe je een effectieve work-out. Peter, die zelf regelmatig in de sportschool te vinden is, probeert enthousiast een aantal gloednieuwe fitnessapparaten uit. 

Teampsychologie

Peter Hyballa heeft een uitgesproken visie op voetbaltraining en talentontwikkeling, waarbij psychologie en pedagogiek van groot belang zijn. Hij vertelt: “Als je voetbaltrainer bent, ben je ook manager. Je hebt te maken met 25 jonge mannen vol testosteron en een staf van 10 man. Het is eigenlijk een kleine onderneming die ik iedere dag moet runnen. Je hebt te maken met ego’s, verschillende nationaliteiten, leeftijden en niveaus. Daar komt heel veel teampsychologie bij kijken. Ik heb ook een paar spelers eruit gegooid omdat ik dacht: ze zijn niet goed voor het team.” 

Outfits

Het is alweer tijd voor de laatste locatie van de dag: Hoogenboom Men. Peter past hier diverse outfits die hij normaal niet zo snel zou dragen vanwege zijn casual kledingstijl, maar hij is positief verrast door de kledingstukken. Hij draagt een jasje van Fugato, een jeans van Sartoria Tamarossa, een shirt van Xacus, een riem van Leyva en bijpassende schoenen van Greve. 

Ingeburgerd

Is Peter eigenlijk al een beetje ingeburgerd in Nijmegen? “Ik woon in het centrum en ik vind het een hele leuke stad. Ik kom wel eens bij Toon en Faber, maar ik heb verder nog niet zoveel van de cultuur geproefd. Ik voel wel dat de Nijmegenaren veel passie hebben, net zoals ik. Daarnaast ‘nuilen’ ze ook veel en snel. Ze zijn wel een beetje te bescheiden, vind ik. Dat is misschien ook wel het probleem van de club. Mijn familie komt uit Rotterdam en die zijn heel luid en direct.”

Supporters 

Eerlijk is eerlijk: N.E.C. heeft er wel eens beter voor gestaan. Toch voelt Peter nog steeds het vertrouwen van de supporters. “Ik heb met de supporters een hele goede band. We zitten in een problematische fase, maar ik merk eigenlijk niet dat het dramatisch is. Ik voel dat ze waarderen hoe ik werk en dat ik mijn mening uitspreek. Ik vind de supporters super, ze gaan door het vuur voor de club. Natuurlijk is het nu ons ultieme doel om te winnen en in de eredivisie te blijven. Dat moeten we stap voor stap doen.” 

N.B.:
Dit artikel komt uit Nijmegen Business editie 3, die op 14 april is uitgekomen. Op dat moment was Peter Hyballa nog trainer bij NEC Nijmegen.

Van Zuijlen Auto’s

Van Zuijlen Auto’sVan Zuijlen Auto’s is al vijftien jaar hét adres voor jong gebruikte exclusieve auto’s in de regio Nijmegen. Eigenaar Tom van Zuijlen vertelt: “We importeren vooral Engelse en Duitse premium merken, zoals BMW, Mercedes Benz, Audi, Porsche en Land Rover. Dat doen we met name voor ondernemers en echte autoliefhebbers.” De auto’s komen veelal uit Duitsland en zijn jonger dan drie jaar, met een maximale kilometerstand van 30.000. “We hebben een aantal auto’s op voorraad, maar we leveren ook veel maatwerk. Klanten waarderen de korte levertijden en de goede service en aftersales. We maken de auto compleet rijklaar en ontzorgen de klant van A tot Z.” Meer weten? www.vanzuijlenautos.nl.

The Gym Society

Frank Polman heeft The Gym Society ontwikkeld vanuit zijn persoonlijke ervaring. “Ik vind krachttraining heel belangrijk en ik weet natuurlijk door mijn achtergrond hoe ik dit moet doen. Toch zie ik in menig sportschool teveel mensen vooral cardiotraining doen in plaats van krachttraining, omdat ze niet weten hoe ze krachttraining moeten doen.” The Gym Society biedt uitgebreide service aan mensen die samen met de professionele bewegingscoaches willen werken aan een sterker en gezonder lichaam. “Tevens bieden wij de begeleiding van een personal coach met gebruik van geavanceerde smart trainingstoestellen.” De toestellen geven directe feedback via een touch screendisplay en helpen om continu je prestaties te verbeteren. Een bezoek aan de studio kost maximaal 45 minuten. Wil jij weten wat The Gym Society voor jou kan betekenen als ondernemer? Boek een gratis proefsessie op www.thegymsociety.nl/business.

The Gym Society

Hoogenboom Men

Het stijlvolle Hoogenboom Men bevindt zich midden in het centrum, aan de Molenstraat 106-108. Een monumentaal Jugendstilpand biedt ruimte aan maar liefst 1.200 m2 mode. Hoogenboom werd in 1953 opgericht door Henk Hoogenboom. Het bedrijf is in al die jaren uitgegroeid tot dé herenkledingzaak van Nijmegen. Inmiddels wordt het gerund door Marieke, de kleindochter van Henk Hoogenboom, en haar echtgenoot Dennis Ederzeel. Met een gezonde dosis passie, enthousiasme en deskundigheid brengen zij ieder seizoen opnieuw een klinkende collectie met een mix van gerenommeerde en nieuwe, veelbelovende merken. Laat je inspireren door mooie herenmode in een stijlvolle omgeving. Win bij de enthousiaste modespecialisten advies in, of blader op je gemak door modemagazines met een verse kop koffie in Café Caja. Meer weten? www.hoogenboommode.nl.

Hoogenboom Men

Waarschijnlijk vind je onderstaande artikelen ook interessant