‘Voor € 25,- per maand ben je solidair met je buren’

Gepubliceerd op: 19 mei 2021 | Artikel uit Nijmegen Business editie 2021 - 03

Bedrijvenverenigingen zijn er op vrijwel elk bedrijventerrein. De een wat groter dan de ander, de een wat actiever dan de ander. Ook in Nijmegen zijn verschillende verenigingen actief. Bijvoorbeeld de Bedrijvenvereniging Nijmegen Zuid. Voorzitter Maarten Thoonen vertelt wat de vereniging doet en waar zij voor staan. ‘We zorgen voor een schoon, heel en veilig bedrijventerrein.’

“Je kunt je hele leven directeurtje blijven spelen van een assurantiekantoor, en dat is hartstikke leuk, maar op een gegeven moment wil je iets van betekenis terug doen voor je omgeving. En dan word je voorzitter van de bedrijvenvereniging.” Zie hier de eigenzinnige motivatie van Maarten Thoonen, voorzitter van Bedrijvenvereniging Nijmegen Zuid (BNZ). Een man met een sterk ontwikkeld solidariteitsgevoel. En een man die dat gevoel ook graag bij anderen zou aanwakkeren. “Een bedrijventerrein is de plek waar je gevestigd bent. Het is als je huis. Dan wil je toch een bijdrage leveren om dat zo mooi en veilig mogelijk te houden?”

Maarten is directeur/eigenaar van GHW assurantieadviseurs B.V. Een negentig jaar oude onderneming die sinds 2009 in zijn handen is. In 2013 verhuisde de organisatie naar het Takenhofplein waar Maarten al snel in het bestuur van de bedrijvenvereniging plaats nam. Twee jaar later nam hij de voorzittershamer van zijn voorganger over. Hij is dus de aangewezen persoon om eens wat meer te horen over de Bedrijvenvereniging Nijmegen Zuid.

VOOR WIE IS DE BEDRIJVENVERENIGING NIJMEGEN ZUID?

“BNZ is er voor alle ondernemingen op de bedrijventerreinen Kerkenbos, Wijchenseweg, Brabantse Poort, Takenhofplein en de Van Rosenburgweg in Nijmegen. Een terrein met ongeveer 250 ondernemingen waarvan er ruim 100 lid zijn.”

WAT DOET BNZ?

“We zorgen voor twee kernpunten. Ten eerste stimuleren we de contacten tussen de leden en bevorderen we de onderlinge handel. Ten tweede zorgen we in samenwerking met de verantwoordelijke autoriteiten voor een schoon, heel en veilig bedrijventerrein. Een voorbeeld? Onlangs kwamen er meldingen van leden dat er te hard werd gereden op het terrein. We hebben toen de politie ingeschakeld om uit te zoeken of dat inderdaad zo was. Toen bleek dat er echt te hard werd gereden hebben we er in overleg met de gemeente voor gezorgd dat de belijning op de wegen is aangepast. De snelheid van het verkeer is daardoor afgenomen en de veiligheid voor alle gebruikers is toegenomen.”

WAT ORGANISEERT BNZ NOG MEER?

“Het is in deze tijd wat lastig te regelen, maar we organiseren veel netwerkgelegenheden. Workshops, trainingen, BHV-cursussen, enzovoort. Verder is er een klankbordgroep voor leden onderling, voor wie bijvoorbeeld een coronagerelateerde uitdaging heeft. Zo kunnen de bedrijven profiteren van elkaars expertise tegen een scherp tarief.”

WAAROM ZOUDEN ONDERNEMINGEN LID WORDEN VAN BNZ?

“Zoals ik al aangaf is een bedrijventerrein als je huis. Je zorgt thuis ook voor een schone, hele en veilige omgeving, het ligt toch voor de hand om dat voor je bedrijf ook te doen. Als lid van BNZ sluit je je aan bij een collectief waarbij je samen verantwoordelijk bent. Je bent solidair met elkaar en zorgt samen voor de beste omstandigheden. Dat vind ik persoonlijk heel vanzelfsprekend. Bovendien is het zo dat hoe meer leden de bedrijvenvereniging heeft, hoe sterker we staan in gesprekken met bijvoorbeeld de gemeente of bij bijvoorbeeld collectieve inkoop van verzekeringen en dergelijke.”

“ Bedrijven profiteren van elkaars expertise tegen een scherp tarief ”

WAT ZIJN RECENTE WAPENFEITEN VAN BNZ?

“Eigenlijk zijn dat er te veel om op te noemen. Maar als ik één ding moet noemen, is dat wel de eerste commerciële coronateststraat die we als eersten van Nederland hier op het bedrijventerrein hebben ingericht. Daarmee hebben we de voortgang van veel bedrijven in deze lastige tijd kunnen bevorderen. We waren er snel mee, en we deden het goed. Dat is echt een prestatie die we als bedrijvenvereniging hebben geleverd.”

KORTOM, ALLE REDEN OM LID TE WORDEN VAN BNZ. WAT KOST DAT?

“Het lidmaatschap van onze bedrijvenvereniging kost € 285,- exclusief btw per jaar. Voor € 25,- per maand ben je solidair met je buren en doe je iets goeds terug voor het bedrijventerrein. Voor zo’n prijs hoef je het echt niet te laten!” 

Meer weten? Kijk op BNZ Nijmegen

Waarschijnlijk vind je onderstaande artikelen ook interessant