Wando Beissel was voor één dag directeur van N.E.C. Nijmegen

Gepubliceerd op: 08 juni 2018 | Artikel uit Nijmegen Business editie 04 - 2018

Communiceren met de media, teams aansturen, klanten bezoeken, trainingen bijwonen: als algemeen directeur van N.E.C. ziet geen dag er hetzelfde uit. Wando Beissel van het Verzuim Expertise Bureau wilde wel eens een dagje op de stoel van Wilco van Schaik zitten. Hij sleepte dit item binnen tijdens een benefietveiling en maakte op 18 april zijn debuut als directeur voor één dag. 

Tijdens het benefietgala van N.E.C. op 5 maart jongstleden werden diverse spraakmakende kavels geveild. De opbrengst kwam ten goede aan de stichting N.E.C. Doelbewust en de Voetbal Academie N.E.C./FC Oss. Directeur Wilco van Schaik: “N.E.C. kan veel voor de regio betekenen. We zetten onze spelers en club in om aandacht te vragen voor problemen die er in de maatschappij leven. Natuurlijk is voetbal belangrijk, maar we willen ook maatschappelijk betrokken zijn. En we leiden veel talenten uit de regio op. Daarom is zo’n benefietgala van belang. Het is bovendien een gezellige avond met een grote zakelijke vertegenwoordiging uit het Nijmeegse.” 

Bieden 

Wando Beissel, directeur van het Verzuim Expertise Bureau, was met een gezelschap van collega-ondernemers aanwezig bij het gala. Een veilingitem dat hem direct aansprak, was ‘directeur voor één dag’. Wando is al veertig jaar supporter en heeft in het bestuur van de businessclub gezeten, waardoor hij de club goed kent. “Dus toen die kavel voorbijkwam, hoefde ik niet lang na te denken.” Hij wist andere geïnteresseerden te overbieden en won.  

Aangenaam verrast

Op 18 april brak de grote dag aan. Het begon al direct goed toen Wando een visitekaartje kreeg met daarop zijn naam en de titel ‘algemeen directeur’. “Dat was een mooie binnenkomer”, zegt hij. “En ook de rest van de dag werd ik aangenaam verrast. N.E.C. en Wilco hebben er echt tijd en energie in gestoken om mij een gevarieerde dag te bieden.” Wilco vult aan: “We hebben ons best gedaan om hem overal bij te betrekken en geen deur gesloten te houden. Voor mij maakt dat niet zoveel uit, want mijn vak ligt toch al onder een vergrootglas. En ik vind het leuk om iemand te laten zien hoe divers mijn vak is én hoe mooi de club is.” 

Goed gesprek

Het tweetal bekeek onder andere de ochtendtraining van de selectie en bracht een bezoek aan de salesafdeling. Ook was er een overleg met de gemeente en werd de dag afgesloten met een verlate lunch bij MANNA. Er was voldoende ruimte voor een goed gesprek. Wilco: “Ik kende Wando wel vanuit de businessclub, maar nu gingen we wat meer de diepte in. We hebben gesproken over zijn bedrijf en carrière, maar ook over leiderschap. Je bent beiden als directeur verantwoordelijk voor een team van mensen, dus het is prettig om daarover te sparren. En natuurlijk hebben we het ook over voetbal gehad.” 

‘Ondernemers en supporters zijn onze belangrijkste relaties, dus daar moet je goed naar luisteren’ 

Hecht team

Wando vond het interessant om N.E.C. als organisatie van dichtbij mee te maken. “Het was leuk om op plekken te komen waar je normaal gesproken niet komt. Ik kreeg ook de gelegenheid om vragen te stellen die je normaal niet stelt. Het viel me op dat het een heel hecht team is. En daar heb ik wel respect voor: dat mensen continu positieve energie blijven opbrengen terwijl ze vaak tegen de stroom in moeten roeien. Ze steunen elkaar door dik en dun. Ik denk ook dat Wilco qua marketing en visie de juiste persoon is voor N.E.C..”

Leerzaam

Ook Wilco had er plezier in om zijn baan een dag te delen. “Het was leerzaam: de ondernemers en supporters zijn onze belangrijkste relaties, dus daar moet je goed naar luisteren. Daar was dit een goede gelegenheid voor. En het is een compliment dat Wando ziet dat we een hecht team zijn. Voetbal is emotiegedreven, maar dat mag geen invloed hebben op de bedrijfsvoering.” 

Meer weten? www.nec-nijmegen.nl - www.veb.expert